NOU
6%

Cladirile vechi din Craiova contemporana

149,00 RON 159,00 RON
Costurile de livrare nu sunt incluse. Va rugam selectati metoda de livrare specifica produsului. Metoda de livrare online se aplica doar produselor digitale. Produsele din categoria aparatura se livreaza doar prin curier prioripost. Cartile se livreaza doar prin colet postal standard.
Disponibil in stoc

Descriere

  • Autori: Catalin Barboianu, Georgiana Fota
  • Anul publicarii: 2015
  • Proiect: Craiova veche in imagini
  • Pagini: 314
  • Format: 21,6x21,6 cm, interior color, coperta soft
  • Limba: romana
  • ISBN: 9789731991573
  • Pret de catalog: 159 RON (pretul nostru 149 RON)

Descriere:

Un inventar in imagini al cladirilor vechi din Craiova – peste 1100 imagini intr-un album color nostalgic, care vă invită să vă delectaţi ochiul şi spiritul cu imaginile contemporane ale vestigiilor arhitecturale ale Craiovei vechi.

 Craiova, oraş vechi, cu o arhitectură impresionantă, deşi puternic marcat de calamităţi de-a lungul istoriei sale – cutremure, incendii, războaie şi demolări abuzive – încă păstrează o bună parte din vestigiile arhitecturale ale trecutului, vizibile la tot pasul pentru ochiul atent al nostalgicului. Case vechi – boiereşti, dar şi modeste – pot fi întâlnite cu modificări mai mici sau mai mari în toate zonele în care oraşul s-a dezvoltat urbanistic încă de la sfârşitul secolului al XVII-lea. O mică parte dintre acestea şi-au păstrat forma şi chiar detaliile arhitecturale originale, unele au suferit modificări substanţiale, iar altele au fost renovate şi cosmetizate în stilul practic al epocii termopanului alb şi al izolaţiei cu polystiren, aplicate ca un afiş de sfidare a valorii estetic-culturale şi ca o etichetă a neputinţei sau nepriceperii unor edili de a gestiona profesionist patrimoniul istoric şi arhitectural al urbei.

Anticipând oarecum această tendinţă de degradare, alterare şi dispariţie a clădirilor vechi, am început în 2005 fotografierea exterioară a clădirilor din Craiova, construite până în anii 1940, realizând o colecţie importantă de peste 1000 de imagini, din care s-a concretizat prezentul album. Astfel, am salvat cel puţin prin imprimare fotografică imaginile unor clădiri a căror soartă este în continuare imprevizibilă la trecerea timpului şi la deciziile proprietarilor sau gestionarilor acestora, clădiri din care o parte deja au dispărut sau au suferit modificări majore. Au fost imortalizate clădirile vechi existente la momentul fotografierii, ridicate între sfârşitul secolului al XVII-lea şi anii 1940 ­– case de locuit, instituţii, clădiri comerciale, administrative, industriale, militare şi de agrement – ale căror forme, stiluri şi detalii arhitecturale prezervă într-un mod rezonabil imaginea lor iniţială.

Au fost fotografiate şi incluse în album clădirile reprezentative în ceea ce priveşte vechimea (s-a urmărit includerea în album a tuturor clădirilor ridicate în perioada mai sus menţionată), arhitectura, fostele destinaţii şi notorietatea vechilor proprietari. Principalul criteriu de selecţie a fost vechimea şi nu mărimea sau complexitatea arhitecturală, astfel că albumul cuprinde inclusiv case modeste şi chiar ruine ale unor construcţii vechi. Ca un element de referinţă nostalgic, unele clădiri sau zone sunt însoţite de o imagine veche a aceluiaşi subiect. Imaginile sunt însoţite de datarea construcţiilor şi – o bună parte din ele – de date privind foştii proprietari şi locatari, ale căror scurte biografii pot fi consultate în ultimul capitol.

Purtând în suflet mâhnirea valorilor pierdute sau alterate ireversibil şi a neputinţei de a opri acest proces distructiv, dar şi cu speranţa că de acum înainte vom preţui mai mult ceea ce încă avem, iar generaţiile viitoare de craioveni vor proteja – constrânşi de legi, dar şi din proprie convingere – patrimoniul arhitectural local, am publicat acest album, care se adresează iubitorilor valorilor trecutului acestui oraş şi trecătorului de rând, prea grăbit sau îngândurat pentru a le observa în drumul său pe străzile Craiovei.