Carte de vise
Descriere
Limba: romană
Autor: Elena Brânzan
Editura: Infarom
Anul publicarii: 2011
Format: 5 x 8 inci, 64 pagini, coperta soft
ISBN: 9789731991245
Categorie: Ocultism – Dicţionar de vise
Pret catalog: 29 RON
Descriere:
Visul a fascinat dintotdeauna, rezervându-şi un loc privilegiat în viaţa de zi cu zi a omului. Faptul că în timpul zilei rememorăm şi încercăm să retrăim conştient visele din timpul nopţii, că găsim timp pentru a le povesti apropiaţilor şi pentru a le găsi o semnificaţie, arată cu prisosinţă importanţa pe care le-o atribuim.
În credinţa populară, visul este văzut ca un fenomen cu sens. Încă din antichitate, visului i s-au atribuit atât un sens de luminare divină, cât mai ales profetic. Astfel, teoriile populare au pus problema interpretării viselor înaintea ştiinţei, folosind metode simbolistice şi de descifrare pentru o interpretare necesară.
În credinţa populară românească, visul este interpretat în funcţie de elementele importante care apar în vis, acestea fiind ridicate la rang de simboluri universale, comune tuturor oamenilor. În satul tradiţional românesc, interpretarea viselor importante era rezervată bătrânilor satului sau vracilor, care cu o doză mare de empatie şi intuiţie reuşeau să formuleze o semnificaţie a celor visate.
Cu timpul, începând din secolul al XVI-lea şi, mai elaborat, în secolele XVIII-XIX, apar scrieri de popularizare a interpretărilor viselor, aşa-numitele cărţi sau dicţionare de vise, realizate în baza experienţelor individuale sau colective, după criterii mai mult sau mai puţin relevante.
Autoarea lucrării de faţă, pasionată încă din copilărie de ocultismul românesc şi de căutarea adevărurilor ascunse în miturile şi credinţele populare, a reuşit să editeze o sinteză bine organizată şi documentată de interpretări, în baza unor cărţi de vise vechi, atent selectate. Colecţia de interpretări de vise realizată include nu numai rezultatele culese din sursele populare, dar şi contribuţii proprii, pe baza propriilor experienţe onirice ale autoarei.